Yeraltı Suları Nasıl Oluşur,Aranır ve Bulunur?

                                                               

Su, yaşamın bir esası ve temel bileşenidir. Su ihtiyacı büyük ölçüde artmaktadır ve bu da sadece içme amaçları için değil, aynı zamanda herhangi bir gelişim aktivitesi için hayati önem taşımaktadır. Günümüzde nüfus kullanımı, kentleşme ve sanayileşme nedeniyle suyun kullanımı ve sürdürülebilirliği gittikçe daha karmaşık hale gelmektedir. Herhangi bir gelişme doğrudan veya dolaylı olarak su kullanımıyla ilişkilidir.

Herhangi bir gelişim faaliyeti için, yüzey ve yeraltı suyu kaynakları, kalitelerine ve bulunabilirliklerine bağlı olarak ana bileşenlerdir. Yüzey suyunun istenen aktivite için uygun olmadığı bir alanda, öngörülen miktar ve kaliteye sahipse yeraltı suyu ikinci alternatiftir. 

Yeraltı suyu hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin kentsel ve kırsal alanlarındaki farklı su temini amaçları için son derece önemli hale gelmiştir.

 Yüzey ve yer altı suyu potansiyeli çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu faktörler iklim, jeoloji, bitki örtüsü, topografya, yükseklik vb. İçerir. İklim, çok önemli parametreler olan yağış, sıcaklık, bağıl nem, buharlaşma ve rüzgar hızı gibi meteorolojik parametreleri etkilemede büyük rol oynar.

Su sürekli olarak dünyadan buharlaşır ve yeryüzüne yağmur, kar, vb. Şeklinde çökelir. Bu yağışın bir kısmı toprağa sızar, su tablasını yükseltir ve büyük kısmı akış olarak akar; ve geri kalanı buharlaşma ve terleme şeklinde kaybolur. Yağış, sızmış su, akış ve yeraltı suyu arasındaki etkileşim oldukça karmaşıktır. Fizyografik, jeolojik, meteorolojik ve hidrolojik faktörlerin yanı sıra su kullanımı ve kirlilik gibi insan faaliyetlerinden de etkilenir.
Yeraltı suyu, yaydığı elektromanyetik dalgalar aracılığıyla kullanılan yöntemlere bağlı olarak az çok kesin olarak tespit edilebilir.

Yeraltı suyunu bulmak kolay olabilir.Ancak Yeterince bulmak daha zordur.

Hidrojeofizik kullanarak iyi tasarlanmış, yeraltı suyu arama araştırmasının amacı, sadece su bulmak değil, aynı zamanda projenin başlangıcında en uygun üretim oranları için en yüksek potansiyele sahip sondaj yerlerini tespit etmektir.

Dünyadaki su kuyuları gittikçe daha derinleşirken, ekonomik kalkınma genellikle mevcut su ile kısıtlanmaktadır. Yerin altında ne olduğu hakkında yeterli bilgi olmadan sondaj yapmak, son derece pahalı ve verimsiz hale gelebilmektedir.

Modern ve Bilimsel Yöntemlerle bir Yeraltı suyu araştırması için öncelikle;
Jeolojik Yöntemler olarak: İnceleme alanının haritası 1/ 1000 veya 1/ 5000 ölçekli jeolojik ve hidrojeolojik olarak hazırlanır. Bu haritalardan olası süreksizlik ( fay, sokulum vb ) alanları varsa olası su yatakları tespit edilir.,
 
Jeofizik  yöntemler olarak:Rezistivite, IP, SP, manyetik, TEM ve proton Manyetik Rezonans uygulanarak arazide en verimli su yatakları tespit edilir. Bu alanda veya noktada olası debi, ortalama tabaka kalınlıkları derinlikleri açılacak kuyunun verimi ve derinliği raporlanarak sunulur.

                                                                                                











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YERALTINDA DİREKT SU TESPİT EDEN JEOFİZİK YÖNTEM

A VE O KAN GRUBUNUN ORTAK YİYEBİLECEĞİ BESİNLER